Történt már veled, kedves olvasó, hogy elgondolkodtál egy-egy szavunkon? Miért így mondjuk? Éppen így? Miből alakult ez? Honnan vettük? Miért így állnak össze a hangok egésszé, értelmes szóvá és nem másképp?

egészség  betegség

Mindennapi szavaink annyira kézenfekvőek, hogy csak ritkán csodálkozunk rá a formájukra. Itt van például az egészség. Szépen eltalált szó, ha nem csak ízlelgetjük, de boncolgatjuk is. Az alapja, a szótő az EGÉSZ szavunk. Amikor nem hiányzik semmi, minden összeáll, jól működik és kerek egész. Innen már csak egy ugrás a gondolat, mit is takar az egészség, mint fogalom. Elsőre az ugrik be róla, hogy nincs baj, nem fáj semmi, jól működik minden. Ha már elemezgetjük a szót, az én olvasatomban jelenti az egész embert önmagát, mikor harmonikusan, összhangban mindene jól működik. És itt nem csak a testre gondolok, hanem testre és lélekre egyaránt.

Ha visszamegyünk 200 évet az időben, kiviláglik, hogy a nyugati és keleti kultúra mennyire másként bánt az emberi testtel és lélekkel, és mennyire másképp próbálta gyógyítani a különböző bajokat. Míg nyugaton merészen hozzányúltak az emberi testhez, indokolt esetben felnyitva és operációkkal gyógyítva azt, keleten nem avatkoztak be ilyen drasztikusan. Kívülről próbáltak meg - úgymond “kézrátétellel” -segíteni. Viszont sokkal többet foglalkoztak a lélekkel, míg nyugaton elhanyagolták azt. A bölcs kínaiak tudták, hogy a testi tünetek sokszor a lelki bajokban gyökereznek. Nem egy fájdalmas nyavalyának a hátterében igazából lelki okok állnak, mikor a psziché nem tud megbirkózni az őt ért nyomással, terheléssel. Tudták, hogy csak akkor van egészség, ha test és lélek egyensúlyban van.

Szerencsére napjainkra keveredtek a kultúrák valamelyest, és az orvoslásban is átvették egymástól a hasznosat és jót. A felgyorsult tempójú, stresszes világban élő nyugati ember is rájött arra, hogy nem csak a testet kell ápolni és gyógyítani, hanem a lelket is. Itt gyökerezik az egészség. Talán ennek a mély bölcsességnek voltak birtokában őseink is, mikor ezt a szót választották ezen állapot kifejezésére.

De mi a helyzet a feleséggel???

lejegyezte: vica

Kép: pixabay.com