Vége már a takonykórnak, láznak, köhögésnek? Még nem?

egészség  köhögés  praktikák

Mi szinte soha nem vagyunk betegek, hál Istennek!

Vagy mégis? Ha jobban belegondolok, csak-csak előfordul. Általában télen, tavasszal, ősszel… és ha szerencsésebb évünk van, a nyári náthát sem hagyjuk ki. Ha van még kellemetlen, betegséget kísérő tünet, ami nem csak a betegségben szenvedőt, hanem a környezete életét is igazán meg tudja keseríteni, az a köhögés. Nem elég, hogy a szenvedő beteg teljesen kikészül bele – a torka, hörgői, tüdeje, rekesz- és borda-közti izmai, a környezete sem tud nyugodni tőle.

Hangos és a legváratlanabb időben riaszt mindenkit, aki hallótávolságon belül van. Ilyenkor előbb sajnáljuk a szenvedőt – ő is magát :) – aztán a fáradtság mindenkit kikészít és jönnek a jobbnál jobb tanácsok: kapj be egy kanál cukrot vagy igyál hársfavirág teát, végső esetben fogd a párnádat - paplanodat és vagy húzd a fejedre vagy húzz ki a nappaliba a kanapéra aludni.

Nos, jó tanáccsal Dunát lehet rekeszteni, de nézzük van-e ezeknek a javaslatoknak alapja. Van! Egyrészt megnyugtatja a tanács adóját, hogy ő tett valamit a kellemetlenség elhárítása érdekében, másrészt a javallatok zömének forrása a népi bölcsesség, amelyeket napjaink kutatásai igazolnak.

A köhögés maga nem is tekinthető betegségnek. Ez csak egy tünet, egy természetes reakció, amikor a rekeszizom hirtelen összehúzódása révén nagy nyomással kipréselődik a tüdőből a levegő, kinyitja a hangrést (gyönyörű kifejezés, nem?), annak érdekében, hogy kitisztuljanak a légutak. Ilyenkor távozik minden: nyák, idegen test és a bacilusok zöme is.  Ezét kérjük a csemetét, hogy „Tedd a kezed a szád elé, ha köhögsz gyermekem! …és nem ártana hozzátenni, hogy  "Utána pedig moss kezet, ha nem volt kézügyben zsepi!") Talán jobb megoldás, - és tanítsuk a gyerekeket is arra -, hogy ilyen esetekben használjuk a könyökhajlatunkat. Ha ide rejtjük köhögéskor a szánkat, sem a kilincs, sem fogantyú sem a kézfogás nem lesz bacilus transzmitter (a pulcsit-pólót majd anya kimossa :D

Leggyakrabban a köhögés hátterében a felső-, ritkábban az alsó légutak gyulladásos megbetegedései állnak. Köhögést okozhat a légutakba került idegen test, de lehetnek pszichés okai is. Nagyon fontos tudnunk, hogy ha már 4-6 hete köhögünk és nem akar javulni a helyzet érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsük a pontos okát és ne csak a tünetet, hanem magát a makacs okot is gyógyíttassuk!

Visszakanyarodva a jó tanácsokhoz, nézzünk néhány hatékony házi praktikát, amivel a náthához, megfázáshoz kapcsolódó köhögést enyhíteni tudjuk.

MÉZ – az első és leghatásosabbnak nevezett csodafegyver: baktérium és vírusölő hatása van. Kutatási eredményeket is tettek közzé a hatékonyságáról (este lefekvés előtt max 11 ml, azaz 2 evőkanál méz és a köhögés enyhül, az alvás minősége javul). Kisgyerekeknek csak ésszel, 1 éves kor alatt nem ajánlott!

GYÓGYFÜVES TEÁK – kakukkfű, bodza, orvosi ziliz, hársfavirág, lándzsás útifű, málnalevél, fokhagyma, gyömbér, rozmaring, ki mire esküszik, és ki mit tudott begyűjteni nyáron; de érdemes ezeknek alaposan utána olvasni, vagy vásárolhatunk a boltban előre elkészített teakeveréket is.

PÁRÁSÍTÁS, FÜRDŐK – illóolajjal, gyógyteával (leghatékonyabb a szurokfű) a párásítóban, vagy nagy kád jó meleg vízben (3 liter tea jár bele), a légutak kiszáradása ellen is nagyon hatásos, és az illóolaj, ami a bőrön át felszívódik, csodát tesz.

Ami nekünk bevált:

1. mézet-mézzel

2. nagyon szorult helyzetben a hagyma tea, ahogy a nagyanyám készítette: cukrot karamellizálok, köménymagot szórok bele, egy fej lila hagymát héjástól összevágok nagyobb kockákra és a karamellizált köményes alapra ráteszem, miközben felengedem vízzel. 2-3-at lobban, majd 10 percet áll, utána kell meginni. Nálunk a férj azért gyógyul tőle, mert neki nem ízlik, s így inkább abbahagyja  köhögést, csak ne kelljen belőle inni. Mi a gyerekkel nem ódzkodunk annyira tőle, egészen jó íze van – hmm, ízlések és pofonok.

3. éjszakára mentol tartalmú kenőccsel finoman bekenek mellkast és a hátacskát, aztán bőven bekenem a talpacskákat is a finom krémecskével, majd zoknit húzok rá. Jó-éjt-puszival lehet beindítani a hatást!

4. a legegyszerűbb és a leghatásosabb: sok-sok víz, akár napi 3 liter is naponta. (Nem tea! Víz!)

Egészségünkre!

Amit ehhez a témához érdemes megnézegetni:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/honey/FAQ-20058031

http://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegsegekre

http://gyogynovenyek.bioenergetikus.hu/

lejegyezte: ebi 

kép: ebi