különc

Egész-ségTörtént már veled, kedves olvasó, hogy elgondolkodtál egy-egy szavunkon? Miért így mondjuk? Éppen így? Miből alakult ez? Honnan vettük? Miért így állnak össze a hangok egésszé, értelmes szóvá és nem másképp?

egészség  betegség

Mindennapi szavaink annyira kézenfekvőek, hogy csak ritkán csodálkozunk rá a formájukra. Itt van például az egészség. Szépen eltalált szó, ha nem csak ízlelgetjük, de boncolgatjuk is. Az alapja, a szótő az EGÉSZ szavunk. Amikor nem hiányzik semmi, minden összeáll, jól működik és kerek egész. Innen már csak egy ugrás a gondolat, mit is takar az egészség, mint fogalom. Elsőre az ugrik be róla, hogy nincs baj, nem fáj semmi, jól működik minden. Ha már elemezgetjük a szót, az én olvasatomban jelenti az egész embert önmagát, mikor harmonikusan, összhangban mindene jól működik. És itt nem csak a testre gondolok, hanem testre és lélekre egyaránt.

Ha visszamegyünk 200 évet az időben, kiviláglik, hogy a nyugati és keleti kultúra mennyire másként bánt az emberi testtel és lélekkel, és mennyire másképp próbálta gyógyítani a különböző bajokat. Míg nyugaton merészen hozzányúltak az emberi testhez, indokolt esetben felnyitva és operációkkal gyógyítva azt, keleten nem avatkoztak be ilyen drasztikusan. Kívülről próbáltak meg - úgymond “kézrátétellel” -segíteni. Viszont sokkal többet foglalkoztak a lélekkel, míg nyugaton elhanyagolták azt. A bölcs kínaiak tudták, hogy a testi tünetek sokszor a lelki bajokban gyökereznek. Nem egy fájdalmas nyavalyának a hátterében igazából lelki okok állnak, mikor a psziché nem tud megbirkózni az őt ért nyomással, terheléssel. Tudták, hogy csak akkor van egészség, ha test és lélek egyensúlyban van.

Szerencsére napjainkra keveredtek a kultúrák valamelyest, és az orvoslásban is átvették egymástól a hasznosat és jót. A felgyorsult tempójú, stresszes világban élő nyugati ember is rájött arra, hogy nem csak a testet kell ápolni és gyógyítani, hanem a lelket is. Itt gyökerezik az egészség. Talán ennek a mély bölcsességnek voltak birtokában őseink is, mikor ezt a szót választották ezen állapot kifejezésére.

De mi a helyzet a feleséggel???

lejegyezte: vica

Kép: pixabay.com

Tovább
0

Jégvarázs - Klisé rengetés 11 tanulsággalJó kis nőnap volt, igaz?  Tavaszodós, friss esős, hidegecske.

nőnap  nő  nőiesség  egészség  szerep  tanulság

Van, aki utálja - van, aki imádja. Van, aki érti és tudja, hogy honnan ered, mire való ez a nő-ünnep és van, aki csak élvezi. Jó ez így, hogy mindenki másképp egyforma. Pedig a világunkat az is segít megérteni, ha szépen és átláthatóan dobozolhatjuk: egyformát az egyformához. Hiába tiltakozunk ellene, a klisék fontosak! Segítenek abban, hogy eligazodjunk és a kevésbé fontos dolgainkat könnyedén tudjuk kezelni. A világ persze változik, s ezzel együtt nekünk is érdemes a dobozainkat időnként átrostálni, a hasznosat megtartani, azt pedig, ami felett elszaladt már az idő, azt - nos - kiszuperálni vagy átalakítani. Vannak olyan dobozaink, melyeket szezononként  cserélhetünk, akár csak a divatholmikat, s vannak olyanok, amelyeket évszázadokba telik lecserélni vagy akár átalakítani. Így vagyunk ezzel a nők, nőiesség, a nő szerepe, a női sorsok és még sorolhatnám történetekkel is. Voltak korok az emberi történelem során, amikor ez a téma nem is volt kérdés. De volt olyan, amikor nem volt említésre méltó; vagy volt, amikor borzasztó volt és volt, amikor beszéd-, sőt vita téma is lehetett.


Ez utóbbihoz kapcsolható a  Nemzetközi Nőnap, a március 8 "kikiáltása" is. Persze a küzdelem a női lét kliséinek változásért más csatornákon is haladhat. A napokban egy olyan példába botlottam, a Jégvarázs című rajzfilm formájában, ami nagyon meglepett .


Amikor megnéztem ezt a mesefilmet, úgy éreztem, hogy a korábban oly megrendíthetetlennek ható hitrendszerünk, kapott egy balegyenest.  Egy - elsőre ártalmatlannak tűnő - varázs-filmecskéről beszélünk, tele szépséggel, bájjal, kalanddal, mókával és kacagással. De ez a mesefilm valahogy mégis más. Szép, királykisasszonyos mese, de nincs benne ellenpólus, sehol egy csúnya boszorka, sehol egy gonosz mostoha.

Aki még nem látta a mesét, annak azt javaslom, most hagyja abba a cikk olvasását, nézze meg előbb a mesét, aztán térjen vissza és olvassa tovább a sorokat. Nem szeretünk poént lelőni – ez figyelmeztetés :)

Szóval, nincs részletesen megrajzolt ellenpólusa a szépségnek, de van belső ellenség (1. számú lecke), s így, megrajzolt ellenfél nélkül is kialakul a kényszerhelyzet, a magány, a feladás. A remekmű eget-földet megrengető „slágere” ennek a helyzetnek az elfogadása, amikor valaki a sors által rászabott „terhet” felvállalja és gyönyörűt alkot belőle,( hmmm 2. számú lecke). És persze senkire nem lehet számítani a belső poklunk kezelésében (3. számú lecke), és a titok pedig könyörtelenül elszigetel (4. számú lecke), de ha nagy a baj, a segítség onnan jön, ahonnan a legkevésbé várjuk (5. számú lecke). Vannak még apró tanulságok. Ilyen például az, hogy vigyázzunk mit hozunk létre, mert felelősséggel tartozunk érte, még akkor is, ha az elkezdi a maga úthát járni, mint a nyárra vágyó Oláf és a rettenthetetlen hógörgeteg ember (6. számú lecke).  Vagy attól, hogy valamire nem emlékszünk, attól az még megtörtént (7. számú lecke), és hogy nem mindenki az, akinek mondja magát (8. számú lecke) Eddig semmi kolosszális. Semmi olyan, ami kiforgatná az évszázadok meséi által belénk táplált hitrendszert a sarkaiból.

De ez a mese, egy hirtelen kanyarral, egyszer csak egészen  mást is mond, mint a korábbiak! Azt meri mondani, hogy nem az Igaz Szerelem a kulcs! Egyetlen laza csukló mozdulattal agyoncsapja Hófehérkét és Csipkerózsikát a királyfiakkal együtt. Hát lehet ilyet? Vannak mesék, amelyek a szeretet más módjait (az anyait-, a testvérit-, az emberbarátit-) emelik piedesztálra, de ezek közül egyik sem merészel versengeni az Egy Igaz Szerelemmel!

Na neem! Ilyet soha!

Eddig! De majd most! Belerendül egy egész világ abba, ahogy a főszereplő rájön, hogy van fontosabb dolog az életében, mint hogy a szeretett férfi karjaiba hulljon (9. számú lecke)… Hát mi ez, ha nem emancipáció - a szónak a legnemesebb értelmében: nem a férfiak ellen, hanem a nőkért, önmagukért! Pedig a szegény férfi-emberek sem tesznek mást csak érdekvédenek, ki-ki a magáét, többé-kevésbé szimpatikusan és önzetlenül (10-11. számú lecke). 

Hát így változik a világunk, és ezt kapják készre rajzolva, színes-szélesvásznon a gyerekeink zsenge és nagyon-nagyon fogékony korukban.

Jó ez nekünk? Jó lesz ez nekik? Kiderül!lejegyezte: ebi

Kép: pixabay.com

Tovább
0

NőnapraAranyosi Ervin: Nőnapi köszöntés

Ó NŐ, Te vagy az élet nagy csodája,

Szépség és öröm mind belőled jő!

A nyugalom, a szeretet hazája,

Te vagy a biztos, éltető erő!

Te vagy a startkő az élet vizénél,

s Te vagy a cél, amiről álmodunk.

Szegények lennénk, ha nem értünk élnél,

üres és halott lenne otthonunk.

Kislányként mosolyt csalsz Te minden arcra.

Kedvesként Te vagy a bűvös szerelem.

Társként felkészítesz a mindennapi harcra,

mindig a jobbik felem vagy nekem.

Nélküled az élet olyan sivár lenne,

nem lelném benne soha örömöm,

ezért is írlak mélyen a szívembe.

Ó NŐ, a létezésed szívből köszönöm!

Tovább
0

Nőnapra ajándék ötletekKedves fiúk, férfiak, apák és nagypapák!

Tudjátok már, hogy mivel kevdeskedtek nőnapon a szeretett nő(k)nek?

nőnap  nő  ajándék

Az alábbiakban néhány ötlettel szeretnénk segíteni azoknak, akiknek nem jut eszébe semmi frappáns a nőnap előtt.

Azt hiszem miden nőtársam nevében mondhatom, nagyon örülünk bármilyen apró figyelmességnek :) Összegyűjtöttünk 10 ötletet, reméljük megtalálod közöttük a megfelelőt.

1. Meglepetés vacsora - egy meghitt étteremben, jó ételek és finom italok kíséretében tölteni el a nőnap estéjét, biztos siker.

2. Apró ékszer, kiegészítő - örök klasszikus, Biztosan mutatott valamelyik kirakatban olyan fülbevalót, sálat a kedves a közelmúltban, ami tetszene neki, Itt az alkalom visszamenni érte.

2. Cserepes virág - nagyszerű választás egy cserép jácint, nárcisz, orchidea vagy egyéb virágzó cserepes növény, amely sokáig emékezteti rá, milyen figyelmes voltál nőnapon. Extra előny, ha kiültethető, még nyáron is tudtok gyönyörködni benne.

4. Csokoládé - a kedvenc csokiját, vagy egy doboz kézműves bonbont tedd egy kosárkába, amiben tavasztidéző virágszirmokat is elhelyezhetsz. Tuti nyerő tippt.

5. Sütemény - vidd el egy közös sütizésre valami hangulatos helyre és legyen ez a nap kivételes, amikor is nem számít a diéta, és megfeleztek akár több sütit is - mondjuk haboskakóval :)

6. Múzeum belépő - biztosan van olyan kiállítás, amit nagyon szeretne megnézni, de valahogy nincs rá idő. Mindig közbe jön valami. Jó alkalom ez a nap arra, hogy kézenfogd és együtt megnézzétek. Ha nem kivitelezhető, akkor tökéletes az előre megváltott múzeum belépő is.

7. Színházjegy - hasonlóan a múzeumhoz, akár nőnap estéjén mentek közösen színházba meglepetésként (tuti siker, ha a maesteszinház oldalán keresgélsz - féláron juthatsz a jegyekhez aznapra!), vagy ha nem kivitelezhető, akkor színházjegy lapuljon a meglepetés dobozban.

8. Bármilyen saját készítésű apróság (ez lehet egy ajándékkísérő, vagy egy képeslap, de akár egy origami rózsaszál is)

9. Sose hátrány a kedvenc parfümből egy kis kiszereléssel előrukkolni, főleg ha fogyóban van a meglévő 50 ml-s :)

10. Végső soron egy csokor vagy szál virág is mosolyt fog csalni a szeretett nő arcára, hiszen úgyis a szándék a lényeg :)

Ráadás: ha megteheted hívd randira! Lehet az apja-lánya, anyja-fia, családi vagy egy romantikus re-randi! A lényeg az, hogy érezze, hogy fontos és különleges! Érezze, hogy NŐ!

lejegyezte: pannik

kép: internet

Tovább
0

különc

blogavatar

Attól különc ez az oldal, hogy, nem ma kezdtük. Gombolyítottuk sokáig a selyemgubancot. De újrakezdtük. És attól is különc, hogy most mi kérdezünk. És válaszolunk is. De ez csak a mi válaszunk és örömmel vesszük, ha ránk kattantok ;)

Utolsó kommentek