Igen, Ünnep.

A hétvégén ünnep van. De ez valahogy más. Benne van a munkahelyi naptárakban, hogy a hétfő hivatalos munkaszüneti nap, ovikban-iskolákban tanítási szünet van, de valahogy mégis más. 

Mi lehet ennek az oka? Miért nincsen a Pünkösdnek helyes kis- vagy nagy emblematikus figurája, miért nem árasztják el a boltokat az „ezt vedd-ezt vidd Pünkösdre annak, akit szeretsz és annak, akitől azt szeretnéd, hogy szeressen” jellegű termékek. Miért nincsen pünkösdi dekoráció vagy hagyományos, illetve annak nevezett és a modern szakácsművészet által újra felfedett csak ekkor, de ekkor nagyon, elkészítendő ételsor. Nincs - ez az ünnep valahogy más.

Itt maga a frisszöldszépségesszép ruhájába bújt természet a dekoráció, és ha valaki ünnepel, azt megteheti maga, a saját hagyományai szerint. Még nincs meg rá a „média kotta”. Vagy vannak helyek, s egyet én személy szerint is elég jól ismerek, ahol sokan osztozhatnak abban az érzésben, amit ez az Ünnep jelent. Hogy van-e ebben bárkinek is gazdasági előnye – biztosan van, de amikor viseletben (értsd: hagyományos népviseletben) elindulnak az emberek és szekérrel, lóval, gyalog  - van, hogy napokon keresztül vándorolnak - s viszik a falujuk zászlaját azért, hogy áldást kérjenek rá, az valahogy más.

Nekem a legnagyobb élményem mindig a napfelkelte várás volt, de az egésznek megvolt a hangulata. Mert azért tudjuk, hogy minden ünnep mélyen gyökerezik a közös kultúrában, de számomra ilyen tisztán egyikben sincs jelen a természeti népek és a keresztény világ egysége. Igen megvolt a hangulata akkor, amikor tilos volt és kunszt volt ott lenni, és megvan a hangulata most, amikor már könnyedén vonattal vagy autóval is el lehet ide zarándokolni, s mégis van, aki a hagyományos gyalogot választja. Szép látni a sok tarka egyszerre egyesítő és megkülönböztető népviseletet (mert a búzakék a Felcsíki, a fekete piros a Damokosi) és azt a sok és sokféle embert, aki erre a zarándoklatra adja a fejét.

Nem kívánom, hogy az üzlet még közelebb furakodjon ehhez a Naphoz, inkább maradjunk meg ennél a népszerűségi szintnél.

Kívánom mindenkinek, hogy lehetőségeihez képest használja ki az Ünnepet, élvezze a szerettei társaságát!

De ha valaki többre vágyik, próbálja ki a Csíksomlyói búcsút.

További infók itt:

http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%BCnk%C3%B6sd

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADksomly%C3%B3i_b%C3%BAcs%C3%BA

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADksomly%C3%B3i_Salvator-k%C3%A1polna


és ami a gyerekeknek is érdekes lehet:

http://www.legendarium.ro/a-csiksomlyoi-kegyszobor

 lejegyezte: ebi

kép: pixabay